Facebook Twitter  
left head Level Up right head

Как работят агентите за недвижими имоти и какви са изискванията към тях отвъд океана

В Съединените Американски  Щати съществува изискване брокерите на недвижими имоти и агентите по продажби на такива, да бъдат лицензирани. За тази цел те трябва да имат минимум между 30 и 90 учебни часа по специалността и след това да преминат писмен изпит. В него са включени въпроси, свързани основно със сделките за недвижими имоти и законите, касаещи продажбата им. В последствие ако желаят да придобият индивидуален лиценз за работа като самостоятелни единици е нужно да притежават и личен опит в продажбите на имоти минимум между 1 и 3 години и определен брой сключени сделки с тяхно участие. Това обучение се предлага на хора, притежаващи друга професионална специалност, които желаят да работят в сферата на недвижимите имоти.

В някои Щати не се държи на практическия опит, ако кандидатът за лиценз е завършил бакалавърско университетско ниво на обучение в областта на недвижимите имоти. Лицензът трябва да се подновява на всеки една-две години. Не е задължително да се преминава отново през изпит, а само да се актуализира работата на брокерите и агентите, чрез преминаването на допълнителни курсове от следващо ниво. За това бъдещите агенти и брокери трябва предварително да се свържат с щатската комисия по лицензирането за да се запознаят с нейните конкретни изисквания.

Има и други извън тясно специализираните изисквания, които трябва да придобият. Личностните качества и черти са също толкова важни, колкото академичната подготовка. Агенциите за недвижими имоти търсят да наемат посредници, които имат приятна излъчване и поведение, както и чист спретнат външен вид. Разбира се, нужно е да са пълнолетни със завършено поне средно образование. Трябва да са разсъдливи с добра преценка и да могат да реагират адекватно в стресови ситуации. Да излъчват авторитет и  сигурност.

Много е важно, човек който работи в тази област да дава переспектива за това, клиентът да му се довери и разбира се да бъде коректен към него. Освен всичко това, ентусиазмът и желанието за работа също играят голяма роля за привличането и задържането на потенциалните клиенти в тази силно конкурентна среда. Представителите на този бранш трябва да бъдат добре организирани, да бъдат подробно ориентирани, и да имат добра памет за имена, лица и бизнес данни. Доброто познаване на  районите, в които работи също е голямо предимство.

Програмата на Level Up залага именно на тези умения при първоначалното обучението на желаещите да работят в сферата на недвижимите имоти, защото ние смятаме, че точно това са най-печелившите похвати за да заработи личностния потенциал в този бранш. Всичко друго може да бъде придобито в последствие чрез онлайн обучения, ползването на специализирана литература или услугите на конкретни специалисти като юристи и технически лица. Смятаме, че нашият подход отговаря на световните критерии за печеливш подход в бизнеса и доказано работи.

Най-важоното и за компаниите и за работещите в тях е да се бележи напредък. Посотянното придобиването на знания и опит дава по-висока ефективност при сключването на сделки и съответно повече доходи. В по-големите фирми, агентите с опит продължавайки да се дообучават, придобиват повече печеливши умения и това им дава възможност за издигане в йерархията на по-висок пост. Някои от тях имат възможност да отворят свои собствени агенции, а други да станат мениджъри на големи инвеститорски проекти. Опитните брокери и агенти със задълбоченото познаване на същността на този бизнес и недвижимите имоти в техните населени места, могат самостоятелно да навлязат в  инвестициионни програми или да бъдат консултанти по големи проекти с недвижимо имущество. Перспективите са пред вас. Само трябва да решите и да пристъпите към реални действия.

 
Без вдъхновение и най-могъщите сили на ума остават пасивни. В нас съществува гориво, което трябва да се запали с искри.
Йохан Готфрид фон Хердер

Имотни казуси от ceb.bg

 • Здравейте, Закупил съм имот от ЧСИ на публична продан. Върху същия има учредена ипотека и наложени възбрани преди публичната продан. От кантората на съдебния изпълнител отказват да заличат възбраните. Въпроса ми е дали мога да извършвам разпоредителни действия с този имот ( ипотекиране, продажба и др.), след като възбраните са наложени преди да стана негов собственик? Ако не мога, то по какъв начин мога да "изчистя" имота от тежести? Благодаря предварително!!! С поздрави, Илиян Йончев
 • Fri, 18 Jan 2019 11:22:27 +0200
 • Fri, 18 Jan 2019 11:22:27 +0200
 • Здравейте,искам да сложа външна изолация (стиропор 5 см )на къща,лично моя собственост.Едната стена е на границата със съседен имот и не смятам да я пипам.Става въпрос за другите 3 стени които са си в моя двор.Въпроса ми е трябват ли ми разрешение за строеж от общината или не? И дали трябва проект и така нататък.Благодаря
 • Wed, 16 Jan 2019 14:42:03 +0200
 • Wed, 16 Jan 2019 14:42:03 +0200
 • Имотът е собственост на гражданка на Шотландия. Имаме нот. заверено безсрочно пълномощно ,декларация по чл.264 нот. заверена през м. април 2018г.Декларацията се оказва невалидна поради изтичане на календарната година . Собственичката е в Шотландия и здравословно не е добре за да дойде в България.Казаха ни да отиде в посолството ни в Лондон и завери нова декларация, но тя категорично каза ,че не и е възможно. Не зная това може ли да стане в града, в който живее и как би станало ,ако е възможно изобщо? Изобщо има ли изход от такава ситуация? Благодаря Ви!
 • Tue, 15 Jan 2019 13:15:54 +0200
 • Tue, 15 Jan 2019 13:15:54 +0200
 • Здравейте, имаме заведение построено върху отстъпено право на строеж в Пловдив, което искаме да продадем. Клиентите , проявяващи интерес обаче, се притесняват от статута- УПИ върху общинска земя. Ние бързаме с продажбата и не можем да изчакаме решение на Общински съвет, защото вероятно ще се проточи месеци най- малко. Въпросът ми е : Има ли място за притеснение за клиентите от факта, имотът е построен върху отстъпено място на строеж? Благодаря
 • Mon, 14 Jan 2019 13:52:48 +0200
 • Mon, 14 Jan 2019 13:52:48 +0200
 • Здравейте, Обръщам се към вас, тъй като вече получих две противоречиви мнения по следния казус. Със съпруга ми сме във фактическа раздяла от септември 2006 г., два месеца преди раждането на детето, т.е. над 12 години. През 2008 г. беше осъден да плаща издръжка, която се изплаща от общината, т.е. той не поддържа никакъв контакт с мен и детето. През 2018 г. беше лишен и от родителски права. За съжаление, делото за развод е едва на 14.02.2019 г. Получих изгодна оферта за закупуване на жилище и собственикът не е склонен да чака решението за развод. Каква е възможността да го купя на мое име...
 • Mon, 14 Jan 2019 09:48:41 +0200
 • Mon, 14 Jan 2019 09:48:41 +0200