Facebook Twitter  
left head Level Up right head

Как работят агентите за недвижими имоти и какви са изискванията към тях отвъд океана

В Съединените Американски  Щати съществува изискване брокерите на недвижими имоти и агентите по продажби на такива, да бъдат лицензирани. За тази цел те трябва да имат минимум между 30 и 90 учебни часа по специалността и след това да преминат писмен изпит. В него са включени въпроси, свързани основно със сделките за недвижими имоти и законите, касаещи продажбата им. В последствие ако желаят да придобият индивидуален лиценз за работа като самостоятелни единици е нужно да притежават и личен опит в продажбите на имоти минимум между 1 и 3 години и определен брой сключени сделки с тяхно участие. Това обучение се предлага на хора, притежаващи друга професионална специалност, които желаят да работят в сферата на недвижимите имоти.

В някои Щати не се държи на практическия опит, ако кандидатът за лиценз е завършил бакалавърско университетско ниво на обучение в областта на недвижимите имоти. Лицензът трябва да се подновява на всеки една-две години. Не е задължително да се преминава отново през изпит, а само да се актуализира работата на брокерите и агентите, чрез преминаването на допълнителни курсове от следващо ниво. За това бъдещите агенти и брокери трябва предварително да се свържат с щатската комисия по лицензирането за да се запознаят с нейните конкретни изисквания.

Има и други извън тясно специализираните изисквания, които трябва да придобият. Личностните качества и черти са също толкова важни, колкото академичната подготовка. Агенциите за недвижими имоти търсят да наемат посредници, които имат приятна излъчване и поведение, както и чист спретнат външен вид. Разбира се, нужно е да са пълнолетни със завършено поне средно образование. Трябва да са разсъдливи с добра преценка и да могат да реагират адекватно в стресови ситуации. Да излъчват авторитет и  сигурност.

Много е важно, човек който работи в тази област да дава переспектива за това, клиентът да му се довери и разбира се да бъде коректен към него. Освен всичко това, ентусиазмът и желанието за работа също играят голяма роля за привличането и задържането на потенциалните клиенти в тази силно конкурентна среда. Представителите на този бранш трябва да бъдат добре организирани, да бъдат подробно ориентирани, и да имат добра памет за имена, лица и бизнес данни. Доброто познаване на  районите, в които работи също е голямо предимство.

Програмата на Level Up залага именно на тези умения при първоначалното обучението на желаещите да работят в сферата на недвижимите имоти, защото ние смятаме, че точно това са най-печелившите похвати за да заработи личностния потенциал в този бранш. Всичко друго може да бъде придобито в последствие чрез онлайн обучения, ползването на специализирана литература или услугите на конкретни специалисти като юристи и технически лица. Смятаме, че нашият подход отговаря на световните критерии за печеливш подход в бизнеса и доказано работи.

Най-важоното и за компаниите и за работещите в тях е да се бележи напредък. Посотянното придобиването на знания и опит дава по-висока ефективност при сключването на сделки и съответно повече доходи. В по-големите фирми, агентите с опит продължавайки да се дообучават, придобиват повече печеливши умения и това им дава възможност за издигане в йерархията на по-висок пост. Някои от тях имат възможност да отворят свои собствени агенции, а други да станат мениджъри на големи инвеститорски проекти. Опитните брокери и агенти със задълбоченото познаване на същността на този бизнес и недвижимите имоти в техните населени места, могат самостоятелно да навлязат в  инвестициионни програми или да бъдат консултанти по големи проекти с недвижимо имущество. Перспективите са пред вас. Само трябва да решите и да пристъпите към реални действия.

 
Без вдъхновение и най-могъщите сили на ума остават пасивни. В нас съществува гориво, което трябва да се запали с искри.
Йохан Готфрид фон Хердер

Имотни казуси от ceb.bg

 • Здравейте! С брат ми,след като починаха родителите ни,получихме в наследство 34 дка земя.Парцелите са от 14;7;6;3,5;2 и 1.5 дка-6 на брой.Възможно ли е при делбата да си поделим така-14дка,2 дка и 1.5 дка да бъдат за единия,а останалите за другия.,т.е.два от парцелите,който са неделими да са на него,а третия за мен.Ако това не е възможно,какво следва да направим? БЛАГОДАРЯ! С УВАЖЕНИЕ:СТОЯН ДОЙЧЕВ гр. Ямбол
 • Sun, 16 Jun 2019 17:04:05 +0300
 • Sun, 16 Jun 2019 17:04:05 +0300
 • Моля за извинение и давам уточнения. Жилището е закупено, има нотариален акт и трябваше да се издаде м. февруари-март. Акт 16 излиза сега, м. юни, трябва да доплатя последна вноска, да получа Акт 16 и ключ. Но проблемът с външната врата ме притеснява, защото не се затваря, надраскана е вратата, не мога да внеса нищо в жилището, а вратата не я поправят вече 4 седмици. Да получавам ли Акт 16 и ключ на врата, която не работи и или мога ли да си приспадна неустоката от сумата, която дължа. По договор тя е 300 лв. на месец. Какво да правя?
 • Fri, 14 Jun 2019 08:47:09 +0300
 • Fri, 14 Jun 2019 08:47:09 +0300
 • Закупено жилище, със закъснение от 4 мес. обявен акт 16 за получаване, но имам проблем с външната врата. От 4 седмици обещават поправяне, но без резултат. Как да постъпя - още ли да изчакам и колко още, или да приспадна неустойка от сумата, която трябва да доплатя при получаване на акт 16. Освен това не съм наясно как става въвеждането във въвод и предаването на ключа. Ще Ви бъда много благодарна, тъй като доста време съм в задънена улица. Успешен ден!
 • Fri, 14 Jun 2019 08:35:30 +0300
 • Fri, 14 Jun 2019 08:35:30 +0300
 • Закупувам новопостроено жилище, издадоха акт 16 с доста голямо закъснение - 4 месеца, но се получи проблем с външната врата и вече 4 седмици не я оправят. Как да постъпя? Да чакам ли още, да получа ли акт 16, мога ли да си удържа неустойката, както е по договора от сумата, която трябва да доплатя при получаване на акт 16. Освен това не съм наясно и с процедурата при въвод и получаване на ключове. Благодаря предварително.
 • Thu, 13 Jun 2019 22:31:35 +0300
 • Thu, 13 Jun 2019 22:31:35 +0300
 • Здравейте.Закупихме апартамент на последен 5-ти етаж на жилищна сграда. Има нотариално заверена декларация съгласие /подписана от част от собсвениците/ взето на общото събрание , да бъде извършен ремонт и преустройство на покривната тераса на сградата от двамата собственици на апартаменти, находящи непосредствено под покрива на сградата. Във връзка с това на посочените лица се възлагат правата и задълженията за последващи безвъзмездни: грижи по поддръжка,обновяване,ПОЛЗВАНЕ и периодично саниране на терасата. Изградена е дървена покривна конструкция за която има план и одобрен проект от...
 • Thu, 13 Jun 2019 15:20:42 +0300
 • Thu, 13 Jun 2019 15:20:42 +0300