Facebook Twitter  
left head Level Up right head

Професията на брокера

Едно от най-важните и трудни решения в живота на хората, е купуването или продажбата на дом или инвестицията в недвижима собственост. Именно заради важността и сложността на това решение, хората обикновено прибягват до услугите на брокерите. Ако сте решили да започнете работа като брокер е добре да знаете че:

 • Собствениците на агенции за недвижими имоти и брокерите обикновено работят и през уикендите и следобедите и приемат телефонни обаждания по всяко време за да откликнат на нуждите на клиентите
 • Въпреки че е лесно да започне работа като брокер, прохождащите в този бранш обикновено се натъкват на тежката конкуренция от страна на опитните и високвалифицирани брокери
 • Заетостта в тази сфера е силно зависима от пазарната ситуация и икономиката на страната, особено от лихвения процент. При занижена пазарна активност и висок лихвен процент, броят на сделките с недвижимо имущество намалява и респективно търсенето на брокери на пазара на труда

Като цяло на брокера му се налага да прекарва повече време извън офиса, показвайки имоти на клиенти, проучвайки имоти за продажба, работейки с потенциални клиенти или проучвайки пазара на недвижими имоти. Брокерите обикновено работят повече от обичайните 40 часа седмично, но също така те имат възможност сами да определят

Какво трябва да знае и умее брокера на недвижими имоти?

Брокерът на недвижими имоти трябва много добре да познава пазара на недвижими имоти в региона в който работи. Трябва да може да преценява кой имот най-добре съответства на нуждите на клиентите и финансовите им възможности. Да е запознат с градоустройството на региона, местните данъци и такси и начините за финансиране на сделките с недвижимо имущество ― условията на кредитиране. Той изпълнява ролята на посредник при договарянето на цената между купувачите и продавачите.

При продажба на недвижим имот той трябва да направи проверка за правото на собственост върху имота и за липса на тежести, а също така и да уговори срещите по уточняване на детайлите по сделката и последната среща, на която става прехвърлянето на собствеността на новите собственици. Също така брокерът оказва съдействие на бъдещия купувач за най-удачния начин за финансиране на покупката от възможните кредитори. Това е от голямо значение за затварянето на една сделка или пропадането и.

Брокерът трябва да отделя много от времето си за намирането на имоти за продан и набирането на оферти. Брокерът носи отговорност за поставянето на реална продажна цена на офертата. След продажбата брокерът, на който е офертата и брокерът на купувача получават комисионна.

Преди да покаже на купувачите имоти, които се продават брокерът обсъжда с тях какви са техните предпочитания и изисквания, относно бъдещия им дом. На този оценъчен етап брокерът трябва да се информира каква сума купувачите могат да си позволят да платят. В допълнение брокерът и купувачът подписват договор за посредничество. Брокерът изготвя списък с имоти, които са обявени за продажба, с тяхното местоположение и описание, цена и начини за финансиране на покупката. Презентацията на имотите може да бъде направена и с помощта на компютър, за да добият купувачите по-точна и по-нагледна представа.

Брокерът може да проведе няколко срещи за обсъждане или показване на подходящите имоти. Той трябва да открие и да подчертае кои са най-важните критерии, по които ще бъде направена покупката. Така например ако купувачите са младо семейство, важни могат да бъдат подходящото етажно разпределение на апартамента, района да е спокоен и да е с ниска престъпност, да има наблизо училища и магазини. Ако клиентът гледа на покупката като на потенциална инвестиция, евентуално трябва да бъдат обсъдени лихвения процент, възможностите жилището да бъде отдадено под наем. Ако цената, която трябва да се договори е нещо от съществена важност за клиента, брокерът трябва да се ръководи от тези негови изисквания и да направи контраоферта за да бъде постигната най-добрата цена.

Веднъж след като купувачът и продавачът са подписали договора, брокерът е длъжен да провери дали всички условия по него са изпълнени преди финализирането на сделката.

Повечето от брокерите продават жилищни имоти. Една малка част – които обикновено работят в големи специализирани компании продават търговски, промишлени, земеделски или др. тип имоти. Всеки тип имот изисква специализирани познания за него и за специфичната клиентела. Продаването или отдаването под наем на търговски имоти изисква познаване на наемните практики, пазарните тенденции и местоположението на имота. Брокерите на индустриални имоти трябва да са добре запознати с начините за транспорт в региона, инфраструктурата и трудовия пазар в региона.

Брокерите и собствениците на агенция за недвижими имоти упражняват една и съща дейност с тази разлика, че собствениците на агенция трябва да управляват дейността на агенцията. Брокерите работят в агенцията, като получават договорен процент от сделката.

 
Без вдъхновение и най-могъщите сили на ума остават пасивни. В нас съществува гориво, което трябва да се запали с искри.
Йохан Готфрид фон Хердер

Имотни казуси от ceb.bg

 • Здравейте! С брат ми,след като починаха родителите ни,получихме в наследство 34 дка земя.Парцелите са от 14;7;6;3,5;2 и 1.5 дка-6 на брой.Възможно ли е при делбата да си поделим така-14дка,2 дка и 1.5 дка да бъдат за единия,а останалите за другия.,т.е.два от парцелите,който са неделими да са на него,а третия за мен.Ако това не е възможно,какво следва да направим? БЛАГОДАРЯ! С УВАЖЕНИЕ:СТОЯН ДОЙЧЕВ гр. Ямбол
 • Sun, 16 Jun 2019 17:04:05 +0300
 • Sun, 16 Jun 2019 17:04:05 +0300
 • Моля за извинение и давам уточнения. Жилището е закупено, има нотариален акт и трябваше да се издаде м. февруари-март. Акт 16 излиза сега, м. юни, трябва да доплатя последна вноска, да получа Акт 16 и ключ. Но проблемът с външната врата ме притеснява, защото не се затваря, надраскана е вратата, не мога да внеса нищо в жилището, а вратата не я поправят вече 4 седмици. Да получавам ли Акт 16 и ключ на врата, която не работи и или мога ли да си приспадна неустоката от сумата, която дължа. По договор тя е 300 лв. на месец. Какво да правя?
 • Fri, 14 Jun 2019 08:47:09 +0300
 • Fri, 14 Jun 2019 08:47:09 +0300
 • Закупено жилище, със закъснение от 4 мес. обявен акт 16 за получаване, но имам проблем с външната врата. От 4 седмици обещават поправяне, но без резултат. Как да постъпя - още ли да изчакам и колко още, или да приспадна неустойка от сумата, която трябва да доплатя при получаване на акт 16. Освен това не съм наясно как става въвеждането във въвод и предаването на ключа. Ще Ви бъда много благодарна, тъй като доста време съм в задънена улица. Успешен ден!
 • Fri, 14 Jun 2019 08:35:30 +0300
 • Fri, 14 Jun 2019 08:35:30 +0300
 • Закупувам новопостроено жилище, издадоха акт 16 с доста голямо закъснение - 4 месеца, но се получи проблем с външната врата и вече 4 седмици не я оправят. Как да постъпя? Да чакам ли още, да получа ли акт 16, мога ли да си удържа неустойката, както е по договора от сумата, която трябва да доплатя при получаване на акт 16. Освен това не съм наясно и с процедурата при въвод и получаване на ключове. Благодаря предварително.
 • Thu, 13 Jun 2019 22:31:35 +0300
 • Thu, 13 Jun 2019 22:31:35 +0300
 • Здравейте.Закупихме апартамент на последен 5-ти етаж на жилищна сграда. Има нотариално заверена декларация съгласие /подписана от част от собсвениците/ взето на общото събрание , да бъде извършен ремонт и преустройство на покривната тераса на сградата от двамата собственици на апартаменти, находящи непосредствено под покрива на сградата. Във връзка с това на посочените лица се възлагат правата и задълженията за последващи безвъзмездни: грижи по поддръжка,обновяване,ПОЛЗВАНЕ и периодично саниране на терасата. Изградена е дървена покривна конструкция за която има план и одобрен проект от...
 • Thu, 13 Jun 2019 15:20:42 +0300
 • Thu, 13 Jun 2019 15:20:42 +0300